Användningsområden

Karin Ohlis är en nu pensionerad lärare med en livslång erfarenhet av att arbeta med läsinlärning och elever med läs- och skrivhinder. Redan i slutet av 1990-talet tog hon fram ett teckensnitt som skulle underlätta läsningen för elever som har svårt att tyda bokstäverna. Hon döpte teckensnittet till Skolstil. När hon sedan kom i kontakt med metoden Att skriva sig till läsning (ASL) utvecklade hon ett datorprogram för pc som ljudade bokstäverna och läste upp orden och meningarna via talsyntes.

Det är en enkel ordbehandlare som kan användas när man vill skriva texter och samtidigt få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa.Den är ett mycket bra redskap vid läs- och skrivinlärning, speciellt vid metoden ASL där eleverna laborerar fram texter två och två. Den direkta feedbacken på deras skrivande gör att läs- och skrivutvecklingen stimuleras och utvecklas. Appen har ett enkelt gränssnitt utan så många specialfunktioner, något som gör den väldigt lätt att lära sig och använda. När man skrivit färdigt sin text och trycker på Dela-knappen kan man exportera dokumentet vidare till andra appar på sin iPad. Man väljer att exportera antingen som oformaterad textfil eller som pdf.

Detta gör att du t ex kan redigera din text i en ordbehandlare (t ex Pages), eller spara dokumenten i en molnlagringstjänst (t ex Dropbox).

Det går också bra att öppna sin text i en talsyntesapp (t ex Voice Dream) och lyssna via en talsyntes med högre kvalitet än den som erbjuds i Skolstil (Googles talsyntes eller iPadens ”Tala markering”).

Några punkter har jag på min önskelista som skulle göra iOS-appen ännu lite bättre.

 • Det hade varit bra att kunna välja ett par storlekar på teckensnittet (finns i Skolstil 2) och kanske även kunna välja kursiv stil (finns i datorversionen).
 • En ångra-funktion och en papperskorg där raderade dokument hade varit fint. Det händer att texter försvinner när det är flera elever som använder samma enhet.

Appen får betyget 4. Det hade varit intressant att höra andras erfarenheter av Skolstil. Kommentera gärna recensionen!

Funktioner

 • Ordbehandling med teckensnittet Skolstil.
 • Bokstavsljud som ljudar varje bokstav man skriver (kan väljas bort).
 • Talsyntes som läser ord och hela meningar (kan väljas bort). Detta fungerar endast om man är uppkopplad mot Internet.
 • Vill man få hela texten uppläst kan man använda iPadens inbyggda talsyntes (Tala markering), eller att exportera sin text till en annan talsyntesapp.
 • Inbyggd rättstavningshjälp (kan väljas bort).
 • Exportera texterna till andra appar i iPaden, t ex Dropbox, Mail, olika Print-appar eller talsyntesappar.
 • Finns i flera olika språk (svenska, bokmål, norska, danska, finska, engelska, franska, tyska och italienska). Dock fungerar bara ljudningen av bokstäver på svenska, danska, norska och finska.

Om Skolstil och Skolstil 2

Skolstil finns idag i två versioner för iPad. Skolstil och Skolstil 2. Skolstil 2 är inte en uppgradering utan snarare en ”deluxe-version” av första versionen där den främsta skillnaden är att det här finns en talsyntes som har en högre kvalitet och som inte är beroende av internetuppkoppling. Detta är också anledningen till att det fick bli en helt ny app, själva talsyntesen kostar pengar och det finns inte ekonomi att erbjuda den till den första versionens pris.

Till Androidplattor heter appen Skolstil 2. Den versionen motsvarar den enkla iOS-appen förutom att den har en talsyntes som gör att man inte behöver vara uppkopplad mot Internet.

Till Windows-plattor heter appen Skolstil och motsvarar Skolstil 2 för iPad.

Funktioner i Skolstil 2 som saknas i Skolstil (iPad)

 • Offline talsyntes av hög kvalitet (Acapelas Elin). Du behöver således inte vara uppkopplad mot nätet.
 • Reglera uppläsningshastighet.
 • Markera det som ska läsas upp och klicka på högtalarikonen.
 • Hela texten kan läsas upp genom att du klickar på högtalarikonen utan att markera någon text.
 • Ändra storlek (tre storlekar) och färg (gråskala) på texten.
 • Skriv ut ”övningsstenciler” från appen för att öva skrivning och skrivriktning för hand.

Tänk utanför appen

Skolstil går att ställa om till flera olika språk (se ovan) vilket naturligtvis öppnar för möjligheten att använda appen i undervisning i främmande språk. iPadens språkinställningar måste ändras för att detta ska fungera. Inställningar > Allmänt > Internationellt > Språk.

Undervisningens syfte

Sv Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

En Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommuni­kativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talad och skriven engelska, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

SvA Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp samt om hur språk­ bruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En Mspr SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

10 Responses to Skolstil – Ljudar och läser vad du skriver

 1. Jag är också ett stort fan av denna app och blev väldigt glad när den kom (är fortfarande väldigt glad att den finns). Jag skulle dock också vilja lägga till en sak på ”önskelistan”. Det är en möjlighet att kunna lyssna på meningarna igen, t ex när eleven skrivit färdigt hela sin text, och inte bara direkt efter skrivet ord eller skriven mening. Det går ju att använda den inbyggda talsyntesen i iPaden, ”Tala markering”, men om eleverna ska kunna analysera det de har skrivit så håller inte den talsyntesen riktigt måttet ännu då den låter tämligen monoton och ”burkig”. Vi får väl se vad som händer i ev. kommande uppdateringar…

  Tack för resten för en fantastisk sida. Ni kommer att underlätta otroligt mycket för många pedagoger (och andra intresserade) där ute 🙂

 2. Olle Strömbeck skriver:

  Jag håller med dig på den punkten, Johanna. Jag har pratat med Karin Ohlis om talsyntesen och det är en kostsam historia, så vitt jag förstår. Vi får se om det kommer mera!

 3. Jag tycker också Skolstil är bra, även om det nog samtidigt känns som ”det bästa vi har” och inte ”det bästa möjliga”. Skulle önska mig lite mer av ljudenlig återgivning och har skrivit om det här http://bjornkindenberg.tumblr.com/post/35716811219/apparnas-planet

 4. Mia Billmark skriver:

  En fråga kring skolstil: Fungerar den fortfarande bara i liggande läge? Undervisar ett gäng specialpedagoger som har fått tangentbord där man dockar på ipaden i stående läge… Mao funkar inte skolstil med deras tangentbord…

 5. Olle Strömbeck skriver:

  Mia, Skolstil fungerar fortfarande bara i liggande läge, visst borde appen kunna fungera i både porträtt- och landskapsläge. Jag ska framföra ditt önskemål till apputvecklaren! Vad är det för ett tangentbord de använder? Det verkar lite begränsande att bara kunna ha det i ett läge.

 6. Olle Strömbeck skriver:

  Nu har jag fått svar från Karin Ohlis:

  ”När det gäller liggande läge blev det så, för att jag blev så irriterad när det jag skrev ”snurrade runt” på paddan. Nu har jag lärt mig lite mer om paddan och förstår att man själv kan låsa den om det behövs.
  Ska genast meddela programmerarna detta.”

  Tack för input, Mia!

 7. Dick skriver:

  En fråga jag har är: vad är felet i skolstil när bara bokstäverna talar men inte ordet eller meningen? Är det någon inställning?
  Tack för svar

 8. På kugghjulet längst upp till höger på sidan kan välja ”Bokstavsljud” och ”Talsyntes”. I iOS fungerar det endast med talsyntes om du har koppling till Internet. Annars får du använda den inbyggda talsyntesen i iOS via ”Tala markering”.

 9. Elisabeth cassel skriver:

  Hej. Skolstil kan ju även skriva det man säger. Men det funkar inte på en iPad. Knappen för inspelning av tal går ej att aktivera. IPaden är ej ansluten till internet. Är det därför det inte funkar?

 10. Hej! Det är precis som du skriver. Skolstil kräver internetuppkoppling. Skolstil 2 kräver inte internetuppkoppling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook