Användningsområden

Om du vill prova ett nytt sätt att lära dig fysik, teknik och naturens lagar då ska du testa Algodoo. Algodoo är både ett roligt simuleringsprogram och en app från Algoryx Simulation AB som är ett svenskt företag från Umeå. Simuleringsprogrammet Algodoo har några år på nacken och man kan köra det på olika plattformar: Windows, Mac och iPad. Det är en fascinerande mjukvara med vars hjälp elever i olika åldrar kan lära sig fysik och teknik genom att designa, skapa, bygga och simulera olika konstruktionssystem. Algodoos simuleringar är mycket verklighetstrogna och baserade på fysikens lagar. Man kan simulera krafter, rörelser, rörelseförändringar, ljusets utbredning, reflektion och brytning, termodynamik och mycket mycket mer.



Funktioner

I grund och botten är Algodoo ett grafikprogram där man kan rita objekt som kan få olika fysikaliska egenskaper.

När man startar Algodoo så visas en arbetsyta där man ritar/drar olika objekt genom att klicka på de olika kontroller som finns i verktygspaletten. Om man sedan dubbelklickar på den ritade objekten så öppnas ett kontrollpanel med ett antal olika alternativ.

När du kör din simulering, kan du se dina föremål studsa runt, flyga eller rulla nedför en sluttning precis som i den verkliga världen.

Algodoo ger dig full kontroll över olika krafter i simuleringen, såsom drag- och gravitationskrafter, luftmotstånd, friktion osv.

Programmet har en gedigen plottfunktion som kan rita grafer kopplade till de olika fysikaliska fenomen.

Man kan på ett enkelt sätt lägga vektorer för att representera kraft, hastighet eller moment.

Det finns massor med verktyg och objekt i verktygspanelen (här är några):

  • flytta (föremål och vatten)
  • rotera (föremål och vatten)
  • klippa
  • rita polygon
  • skapa cirkel
  • skapa plan (skapar ett oändligt plan)
  • kedja (koppla ihop objekt)
  • fixera (svetsa objekt)
  • gångjärn (lägg ett gångjärn mellan objekten)

Nedanför verktygsfältet finns Sim Control, där man startar och stannar simuleringen. Man kan även zooma in och ut, panorera, slå på och av gravitationen och slå på och av luftmotståndet och flytförmåga.

Tänk utanför appen

Man kan med stor fördel köra simuleringen på en dator samtidigt som man filmar datorns bildskärm med exempelvis Screencast-O-Matic. Den inspelade filmen kan man sedan använda som illustration av själva lektionen eller som en del i en flippad lektion.

Undervisningens syfte

Fy Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.

Fy  Undervisningen ska skapa förutsättningar för eleverna att kunna skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden.

Fy Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden.

Te Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik.

Te Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Fy Genomföra systematiska undersökningar i fysik.

Fy Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Te Identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion.

Te Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

2 Responses to Algodoo – Konstruera, simulera och spelifiera

  1. Björn Benbasat skriver:

    Om Tänk utanför appen:
    Man kan också spegla iPadens skärm med programmet AirServer och spela in en skärmbild från iPaden på datorn.

  2. Jonas skriver:

    Det verkar som att Alogodoo-appen har stora problem att köra på de senaste versionerna av IOS på Ipads.

    Trist!

Twitter
Recensenter
Facebook