Användningsområden

Animoto är i grunden en webbtjänst där du snabbt och enkelt kan skapa snygga bildspel. Du kan ladda upp egna bilder eller filmer, välja bland hundratals låtar och ett trettiotal teman som sedan bakas ihop till ett snyggt paketerat bildspel färdigpublicerat på webben. För att kunna göra detta måste man först skapa ett konto och det går även bra att göra via appen. Gratiskontot ger möjlighet att skapa 30 sekunder långa filmer. Vill man ha en längre film måste man uppgradera till ett Plus-konto och det kostar pengar.

Men för personer som arbetar inom skolan finns det en möjlighet att ansöka om ett gratis utbildningskonto. Det ger tillgång till de funktioner som finns i betalkontot. Genom utbildningskontot går det dessutom att lägga upp användare till sina elever.Utbildningskontot varar i sex månader, efter det måste det förnyas, något som görs med ett enkelt knapptryck. Det går bra att anmäla sig till ett gratiskonto via appen, men för att ansöka om ett utbildningskonto måste du gå via hemsidan animoto.com/education. Vid ansökan ska man uppge skolans webbadress.

Ovanstående film är gjord med appen Storyrobe.

Att skapa ett bildspel görs i ett par enkla steg:

 1. Välj ett tema. Ett tema är en stil på de ramar och animeringar som ramar in dina bilder.
 2. Välj en låt. Här kan du välja mellan hundratals artister som upplåtit sin musik till Animoto. Du kan också ladda upp musik från ditt iTunes-bibliotek, men tänk då på att musiken inte får vara skyddad av upphovsrätten.
 3. Välj bilder eller videoklipp. Ett videoklipp kan vara max 10 sekunder långt och det finns en begränsning på upp till 300 bilder.
 4. Lägg till en textbild. Här har du 40 tecken på dig i rubriken och 50 tecken i underrubriken.
 5. När du är nöjd klickar du på Preview och filmen bearbetas till färdigt format. Ge filmen ett namn och spara och filmen publiceras på animoto.com.

Det är lätt att dela filmen via Facebook, Twitter eller Email, men vill du har URL-adressen eller inbäddningskoden måste man lämna appen och gå till webbsidan animoto.com.

Ovanstående film är gjord i iMovie på en dator.

Appen är anpassad för telefonformatet och jag har märkt att den inte funkar så bra på en iPad. Hoppas att detta är en bugg som kommer att lösas i någon framtida uppdatering. Jag ger appen betyget fyra för att man med så enkla medel kan skapa något med ett så snyggt resultat. Man är dock ganska styrd av temavalet och det går inte att påverka filmens längd eller hur animeringarna ska vara. Jag hade gärna velat kunna spela in en röst till mina bildspel också och lägga på text på bilderna. Men kanske är det just dessa begränsningar som gör den så lättanvänd och därför bra! Usch, betyg är inte lätt. Tycker du annorlunda?

Funktioner

 • Ladda upp bilder och filmklipp från din telefon och skapa snygga bildspel.
 • Välj bland 35 olika teman.
 • Välj bland hundratals låtar från ett bibliotek sorterat efter genre, artist och album.
 • Skriv titeltext till din film.
 • Publicering på webben med goda delningsmöjlighet.
 • Möjlighet att ladda ner filmen till din telefon.
 • Skapa ett gratis utbildningskonto med fri tillgång till alla funktioner.

Tänk utanför appen

Det är mycket som kan sägas i ett par bilder. Här finns det inga gränser för vilka användningsområden som man kan ha av att skapa enkla bildspel. Dokumentera processer, utflykter eller andra lärsituationer med bilder. Låt eleverna illustrera teman eller händelser från ett arbetsområde. Genom att vara begränsad till korta videoklipp och till stillbilder utan text eller röst gäller det att vara tydlig i sitt val av bilder för att få fram sitt budskap.

Kombinera appen med t ex Skitch för att markera eller skriva i bilderna.

Undervisningens syfte

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

Bl  Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

Bl Utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg.

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.Förmågor
Kommunicera Skapa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

5 Responses to Animoto Video Maker – Skapa bildspel på en minut

 1. Hej Olle! När jag försöker skapa en edu-konto kommer jag bara till den vanliga sidan där pluskontot kostar pengar. Jag hittar inte något edu-konto alls, fastän jag utgår från animoto education. Vad gör jag för fel? mvh Tanja Berglöf

 2. Olle Strömbeck skriver:

  Det låter lite märkligt. Jag testade precis och fick det att fungera.
  1. Skapa ett konto på https://animoto.com/sign_up (det kanske du redan har gjort)
  2. Gå därefter till http://animoto.com/education och klicka på den blåa knappen ”Apply now”
  3. Fyll i uppgifterna och sedan ska det vara klart.

  Hör gärna av dig och berätta hur det går.

 3. Har Animoto ändrats i och med den nya uppdateringen IOS8. Kan inte få fram verktygsfälten i bild.

 4. Frida skriver:

  Hej! Jag hittade detta tips då jag letade efter ett verktyg där mina elever enkelt kan göra snygga videos, men när jag registrerat mig står det eleverna måste vara 13 år eller äldre.. Tips på något annat liknande? Mvh Frida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook