Användningsområden

ASL – Att skriva sig till läsning, är en genomtänkt app, där du kan lägga till eget material och skapa egna övningar på de teman du själv planerar att ha med i din undervisning. Övningarna kan du dela från en iPad till flera plattor, via t ex AirDrop, Dropbox, OneDrive eller Google Drive. Att dela sin text med andra, att skriva för riktiga mottagare, är viktigt för alla. Eleverna har t ex möjlighet att mejla sina böcker som pdf till exempel till sina föräldrar.

Appen har ljudande tangentbord och en talsyntes för uppläsningsfunktion av den text du vill ha uppläst. Eleven kan skriva så kallad spökskrift på en sida och sedan kan en vuxen lägga tillrätta elevens skrift på en angränsande sida.I ASL-arbetssättet kan man förenklat säga att eleverna skriver sina texter i par. En elev berättar och den andra skriver sedan det som berättas. Den vuxne samtalar med eleverna och ”översätter” skriften så att det blir en korrekt text att jämföra med. (Spökskrift kan sägas vara en radda med bokstäver alternativt bokstäver i obestämd ordning som är uppdelade i ord- och meningsliknande sekvenser).

En fiffig funktion i appen är att det går att vara inloggad som elev och sedan para ihop sig med en kompis, så att det blir ett skrivarpar som skriver tillsammans. Det är tydligt vilken elev som skrivit vad inom paret, vilket är en mycket bra funktion.

Det går att lägga till bilder som man tar med kamera eller ritar direkt i appen. Det går att ta en bild och rita på bilden för att sedan använda alstret i kombination med den text eleven skrivit. I appen går det att skapa flera användare, så har vi en eller få iPads i elevgruppen kan flera elever dela och ändå ha ”sin” ASL-dokumentation på en egen profil i appen. Att dela sina texter gör man enkelt i form av pdf för utskrift, delning och uppladdning på webbplats.

Utvecklaren har gjort några arbetsteman man kan starta med i appen. Varje tema som redan finns med från start har minst en eller två uppgifter inlagda. Du kan själv lägga till nya uppgifter eller kapitel i varje tema. Att det redan finns några teman inlagda ser jag som en bra grund till att få egna idéer till hur man kan arbeta med stöd av appen i ASL-arbetet.

ASL temanJag testade att göra egna övningar på temat: Mina ugglor.

Det ska enligt beskrivningen gå att dela en ”bok” till andra iPads. Jag upplever att det fungerar via Dropbox och iMessage även om det tar tid att överföra filen. Det är dock lite trixigt att hämta när man fått ett delat objekt i nuläget och jag hoppas att det kommer att lösa sig i och med nästa uppdatering av appen. Då tar appen riktig höjd för oss lärare. I skolan behöver vi kunna dela det material vi tillverkat på ett enkelt och effektivt sätt med varandra, för att kunna lägga fokus på undervisningen.

Uppläsningsfunktionen är iPadens egen inbyggda funktion som du hittar via inställningar. Den fungerar helt okej, men jag hade önskat mig en av de bättre rösterna på marknaden. Det goda med att det är iPadens egna inbyggda svenska röst är att priset på appen hålls nere. Om det varit en extern talsyntesröst, hade appens pris blivit högre. I dagsläget finns appen på svenska och engelska. Utvecklaren har en ambition att göra den för flera språk framöver.

Jag ser verkligen möjligheter för lärare som använder ASL-metodiken att kunna använda denna app som stöd på ett roligt och effektivt sätt. Det är inte ofta jag offentligt säger att jag gillar specifika appar, men jag gillar detta guldkorn till app. Då jag vägt samman för- och nackdelar ger jag appen betyget 4 idag.

Funktioner

Alla appens grundinställningar hittar du till via iPadens systeminställningar. Det finns en genväg inne i appens inställningar till detsamma. För att komma åt inställningar, går du till kugghjulet i appen och följer den skriftliga instruktionen.

ASL app lås

I appens inställningar kan du skapa flera användare, nya böcker, samt övningar i desamma och ha koll på vilka övningar varje profil påbörjat.

ASL användare

För elevbruk är det dessa funktioner du behöver ha koll på:

För lärarbruk är det dessa funktioner du behöver ha koll på:

Tänk utanför appen

Personligen ser jag direkt kopplingar till Christer Frimans tankar om temaarbete i hans metodbok Att skriva sig till läsning – bokstavsschema. Varför inte koppla ihop appens möjligheter till de teman som beskrivs i metodboken? En uppgift kan vara: Måla en U-tavla, fota den och och beskriv hur du gick tillväga. En annan kan vara att få instruktionen via sin Ugglebok och därefter skapa kreativt, samt skriva en text om det man har skapat. Om man tänker utanför boxen går det att använda tekniken som stöd före, under och efter arbetet samt att dela sitt arbete med andra som inte finns på samma plats. Kan det bli bättre?

ASL friman

Lärares röster om appen

”Jag gillar att man kan rita och lägga in bilder, att det blir snygga böcker och att det går att dela enkelt. Toppen att man kan spara texter till olika användare och att det går att göra egna böcker”

Johanna Sandman, legitimerad lärare

 

”Jag har testat att göra en bok och att lägga in nytt upplägg i egen bok. Den är bra, som skolstil men med fler möjligheter.”

Ulrika Öqvist, legitimerad lärare och förstelärare

Undervisningens syfte

Sv  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

SvA  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska.

En Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.
Bl I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook