Användningsområden

Bogga Alfabet är en app för elever som arbetar med att lära sig bokstävernas ljud och form. Den är enkel, med få funktioner, och det är precis det jag gillar med den. Du börjar med att välja gemener eller versaler och om du vill höra bokstavens namn eller ljud. Sedan börjar du välja vilka bokstäver du vill ha. Klicka på en bokstav (då får du höra dess namn eller ljud) och färglägg. Här kan man endast välja en färg per bokstav och appen tar ingen hänsyn till skrivriktningen.

När bokstaven är färglagd får du återigen höra namnet/ljudet och sedan åker den till en symbol för ett kylskåp och du kommer tillbaka till alfabetet och får välja en ny. När du sedan är nöjd till kan du bygga ord av dina bokstäver. Då blir dina bokstäver till kylskåpsmagneter som står på en hylla och du plockar de bokstäver du vill ha från hyllan för att skapa dina ord. När du har byggt klart kan du ta ett kort av ditt kylskåp. Bilden sparas i kamerarullen.Den enda funktionen jag verkligen saknar är funktionen att appen läser upp ordet som eleven skrivit på kylskåpet. Hade denna funktion funnits hade betyget blivit mycket högre, nu landar det på en stark trea.

Appen passar för undervisning på SFI om man arbetar med grupper som är i början av sin läs- och skrivutveckling.

Typsnittet i appen är även ett sådant att de gemena a, å samt ä inte blir ett handskrivet utan ett tryckt, dvs inte ett sådant vi lär eleverna att skriva. Detta är en bra grund för diskussion i klassen: ”Hur kan ett A se ut?”.

[slideshow]

Funktioner

  • Välj mellan versaler och gemener.
  • Välj mellan att höra bokstavens namn och ljud.
  • Alla vokaler har en mörkare bakgrundsfärg, alla konsonanter har en klarröd bakgrundsfärg.
  • Färglägg bokstäverna i valfri färg.
  • Dina bokstäver blir sedan till kylskåpsmagneter som du kan bygga ord med
  • När du är klar med dina kylskåpsord kan du ta kort på dessa. Bilden hamnar i kamerarullen. Inga andra delningsfunktioner finns.
  • Vill du börja om går det att slänga alla dina bokstäver i papperskorgen.
  • Det går inte att ändra språk i appen.
  • Föräldrainformation i början där samtliga steg i appen finns beskrivna.

Tänk utanför appen

Bogga Alfabet är en perfekt app att använda i helklass eller grupper med projektor (t.ex. om man som lärare bara har en lärplatta per klass). Klassen eller gruppen kan då välja ut vilka bokstäver de vill ha och turas om att komma fram och färglägga och sedan skapa ord tillsammans, t ex ”Hur många ord kan vi skapa med dessa bokstäver?”.

Jobbar man med den i klassen skapas även bra tillfällen att diskutera både skrivriktning, utseendet på A:et och varför vissa bokstäver har en annan bakgrundsfärg på alfabetssidan.

Undervisningens syfte

Sv  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt svenska tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

SvA  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

 Områden
Lärande lek

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter