Uppdatering 18 november 2013

Nytt i Garageband från hösten 2013 är att man nu kan ha upp till 32 ljudspår mot tidigare 8 spår. Detta ger större möjligheter att variera dina alster. Även delafunktionerna har blivit bättre. Nu kan du även dela dina låtar via Google Drive, Dropbox, iCloud och många andra appar. Har du en ny iPad med funktionen Airdrop så är det också ett smidigt sätt att dela låtar och musikalster på. Appen är numera gratis, men med möjlighet att köpa flera loopar inuti appen.Användningsområden

Garageband är den ultimata musikappen. Ett måste för alla som arbetar med musik och skapande. I Garageband kan man framförallt göra två saker, nämligen spela musik live på de digitala instrumenten och spela in musik och skapa egna låtar. Det gör den oerhört användbar. Spela själv eller använd färdiga musikloopar. Använd Garageband för att kompa till sånger. Gör låtskisser och spela in demos. Gör filmmusik till era filmer. Gör radioprogram och podcasts. Det är bara några av alla de saker som man kan göra med denna app. Här finns effekter till mikrofonen och till och med en sampler där man kan spela in egna små ljudklipp.

Skapande i Garageband är enkelt, och det är lika lätt att dela sina alster på olika webbsajter som YouTube och SoundCloud.

En intressant iakttagelse är att jag nog tycker att den lilla inbyggda mikrofonen i Garageband låter förvånansvärt bra. För att göra sångskisser, inspelningar av texter, ljudupptagningar,  berättelser så behövs egentligen inte mer än den inbyggda mikrofonen eller ett vanligt telefonheadset.

För att illustrera detta har jag gjort en enkel inspelning av sången Canuo Song. Jag ha spelat in tre sångstämmor med endast iPadens inbyggda mikrofon. Eleverna ska kunna använda denna för att sjunga sången, ungefär som singback.  Musikinspelning består även av en trumloop och lite Smart Strings. Inspelningen är uppladdad till SoundCloud direkt från appen Garageband, och då blir resultatet så här:

Garageband är en app som är väldigt stor. Att tänka på är att appen tar rätt mycket utrymme på din iPad med sina dryga 800 MB. Men det vägs upp av att den innehåller otroligt många funktioner.  Långt ifrån alla dessa kommer att beskrivas i denna recension. Eftersom musikskapande är så utbrett och populärt finns det såklart en hel uppsjö av tillbehör till denna app, allt ifrån adaptrar som gör att du kan koppla in en riktig elgitarr eller keyboard till diverse effekter och boxar.

Den här appen är en guldklimp och det gör att det är en solklar 5:a i betyg.

Funktioner

Instrumenten
Garageband har två typer av instrument, vanliga instrument och så kallade smarta instrument. De vanliga instrumenten är Keyboard och Drums. Dessa instrument är väldigt intuitiva och lätta att spela på och förstå sig på. Trummorna ser ut som trummor och låter som trummor. Keyboarden likaså. Det går också att välja mellan olika trumset och trummaskiner, och flera olika typer av klaviaturer som elorgel, elpiano, flygel etc.

Smarta instrument
De smarta instrumenten utmärker sig för att de har självspelande funktioner och färdiga uppsättningar av ackord. Med dessa är det faktiskt så lätt att spela att man egentligen inte behöver kunna något om musik alls.

Välj mellan Smart Drums, Smart Strings, Smart Bass, Smart Keyboard och Smart Guitar. Alla dessa har funktioner som autoplay, dvs. instrumenten har vardera fyra uppsättningar av förinspelade komp. Smart Drums har fler är fyra.

Min favorit bland instrumenten just nu är de smarta stråkarna. De förinspelade musikklippen är gjorda i fyra kategorier: Filmmusik, Moderna stråkar, Popstråkar och Romantiska stråkar. Bara stråkarna gör appen till en riktig favorit!

De smarta instrumenten går också att ställa in på tonarter, tempo och ackord. Med ett snabbt handgrepp är ackorden till låtarna fixad. Väljer ni exempelvis C-dur så kommer Garageband att ge er möjlighet att spela på alla de närliggande ackord som är kopplade till den tonarten. För avvikande ackord går det att ändra manuellt.

Spela in
Garageband är nog mest känt som en inspelningsprogramvara. Det märks att Apple har en lång tradition att göra inspelningen enkel och intuitiv. Komponera och göra egna låtar är mycket lätt. Stöd i form av metronomklick, byggstenar och sektioner av takter, tonarts och ackordstöd är funktioner som finns och förenklar arbetet.

Jam Session
En kul detalj är funktionen Jam Session. Den bygger på att man kan jamma tillsammans med flera iPads och iPhones. För att detta ska fungera ska alla iPads vara uppkopplade på samma trådlösa nätverk. Den som startar en Jem Session blir också bandledare, och kommer att styra de andra bandmedlemmarnas enheter. Inspelning, tempo och tonart styrs av bandledaren.

Dela
De inspelningar som ni gör kan delas till dator via iTunes. Det gör musikskapandet kan fortsätta på datorn. Det går också att dela till webbtjänsterna Facebook, Youtube och till SoundCloud. Era inspelningar kan även delas till appen iMovie. Det är väldigt fiffigt då ni kan använda Garageband för att skapa filmmusiken, och klippa filmen i iMovie.

Hjälpfunktionen
Använd frågetecknet uppe i vänstra hörnet för att få veta hur appen fungerar. Du får upp små gula förklaringsrutor som är både trevliga och användbara för elever.

Tänk utanför appen

 • Använd instrumenten för att undersöka hur instrument fungerar och är uppbyggda. Alla instrument har ett läge där de är riktigt autentiska och verklighetstrogna.
 • Spela in några bakgrundsspår som ni kan jamma och improvisera till med ”riktiga” instrument.
 • I svenska och i språkundervisningen kan ni använda Garageband för alla typer av muntlig framställning. Använd mikrofonens effekter för att exempelvis simulera en telefonintervju, eller dramatisera texter och använd effekter för att skapa en rumslig upplevelse.
 • På idrotten kan trumlooparna användas i rörelse och dansaktiviteter.

Undervisningens syfte

Mu  Ge eleverna förutsättningar för att utveckla en musikalisk lyhördhet som gör det möjligt att i samarbete med andra skapa, bearbeta och framföra musik i olika former.

Mu  Undervisningen syftar till att eleverna utveckla kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att musicera och genom att lyssna till musik.

Mspr En  Sv  SvA Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu  Utveckla sin förmåga att skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Sv  SvA  Mspr  En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Mu Spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

3 Responses to Garageband – Musikverkstad för alla åldrar

 1. Agneta skriver:

  Ett helt fantastiskt verktyg som jag önskar att alla musiklärare i grundskolan hade tillgång till. Förutom det självklara ”att skapa musik digitalt” är det HUR mycket som helst i både det centrala innehållet och kunskapskraven som går att hämta här!!! Love it 🙂

 2. Lena Gällhagen skriver:

  Härligt att höra! Håller helt och hållet med dig! Med vänlig hälsning, lena

 3. Carola Nilsson skriver:

  Jag brukar använda GarageBand som ett lättillgängligt instrument i musikundervisningen med sexåringar och ettor. Det är ju så mycket lättare än att släpa in 20 riktiga gitarrer! Vi sitter i ring på golvet och alla får gå in på smart guitar och ställa in tonart så att alla har samma. Antingen har jag skrivit ackorden stort på tavlan, där jag samtidigt pekar under låtens gång, eller lagt ett papper framför varje iPad. Mest har vi kört ”Björnen sover”.
  Det är ett kul sätt att skapa musik där alla verkligen får vara delaktiga och ett roligt komplement till de traditionella rytminstrumenten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook