Användningsområden

Vad händer med ett frö från det att det hamnar i jorden? I den här appen får du följa vägen från sådd till komposthög och om igen hur många gånger du vill. Är du duktig på att odla kan du få belöningar på de olika ställena. Den belöning som hör mest till innehållet i spelet är att du kan få fler frösorter och att du kan få fler nedbrytare i komposthögen. Vid ett ställe kan du förvärva bakelser att mata djuren med vilket jag kan tycka är en belöning som inte hör till och som man hade kunnat skippa helt.

groOm du börjar från början så klickar du in dig på åkern. Här kan du så fröer i hålen i de upphöjda raderna. Du har från början bara några stycken frösorter men efterhand som du odlar och skördar så får du fler att välja bland. Ett frö behöver vatten och sol för att växa. Tar du i ett moln så kan du föra det över fröerna och få det att växa. Likadant gör du med solens strålar. För dem över växterna och du ser hur de växer. Det roliga är att det fungerar utmärkt att samarbeta. Någon kan sköta solens strålar och någon kan ta hand om molnen. Om du tar tag i två moln samtidigt börjar det blixtra. Detta kan ge upphov till andra diskussioner.

gro1

När det växt färdigt kan du skörda och lägga skörden i en speciell korg. Därefter backar du tillbaka och väljer att ta dig till huset istället. Här har du fyra djur som du kan mata. Du kan välja person via tavlorna på väggen eller så matar du helt enkelt bara det djur som dyker upp. Djuret äter bara upp den ätbara delen och blasten hamnar på bordet. Ta blasten och släng i en speciell korg. Djuret vill också ha dricka ibland och du får torka av bordet med en svamp om du vill städa lite. Om djuret blir mätt så byts det ut mot ett annat.

gro2

När du fått en del blast behöver du ta dig till komposthögen. Här går det inte att bara slänga utan du måste mata nedbrytarna som då och då sticker upp sina huvuden. De är väldigt snabba så innan man hunnit vänja sig så är kan det vara lite svårt. Men du har gott om tid eftersom det inte är tidtagning på någonting i den här appen. Varje gång du matat en nedbrytare växer jordhögen. Ibland faller det ner löv från träden i närheten. Dessa kan du också mata nedbrytarna med.

Det finns en liten lucka vid sidan av komposthögen. Om du öppnar luckan trillar det ut jord ner i en hink.

Tar du dig nu tillbaka till början och sår nya frön kan du utnyttja denna nya jord så växer det bättre. När du nu är inne på din andra spelomgång kan det komma lite skadeinsekter som du måste jaga bort.

Vid sidan ser du en liten grön flagga. När du drar ut den kan du se alla dina samlade belöningar.

Appen är fantastiskt välgjord. Den får en fyra i betyg.

Funktioner

  • 3 olika arbetsstationer: åkern, hemmet och komposthögen.
  • Många olika frösorter.
  • Regn, sol och åska.
  • Skadedjur.
  • 4 djur att mata.
  • Nedbrytare att mata på komposthögen.
  • Hämta ny jord från komposthögen till åkern.
  • Belöningar i form av nya frösorter, bakelser och nya nedbrytare på komposthögen.

Tänk utanför appen

Om skolan arbetar med ”Grön flagg” är det suveränt att utnyttja denna app. Ofta sår man i skolan med yngre barn. Det tar ett tag innan det sådda växer upp och man kan skörda. För att återkalla hela processen kan man gå igenom denna app. Eleverna kan med stöd från appen berätta eller skriva om vägen från frö till kompost.

Två moln som krockar ger upphov till åska. Vad är det som händer? Här kommer vi in på väderfenomen och fysikdiskussioner.

Undervisningens syfte

Bi Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.

Bi Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med biologins begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur dessa utvecklas i samspel med erfarenheter från undersökningar av naturen och människan.

Fy Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden.

Fy Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bi Använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.

Bi Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Fy Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.

Fy Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.Områden
Lärande lek

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter