Användningsområden och funktioner

Appen Knäck läskoden ger ytterligare ett verktyg till den första läs- och skrivinlärningen, ett komplement till lästräning och skrivövningar på ett lustfyllt och multimodalt sätt. Tanken med appen är att eleverna ska kunna träna på bokstävernas ljud och form. Utvecklarna skriver själva att appen även syftar till skrivriktningen.

Appen tränar grundförutsättningarna för läsning; hur fonem och grafem hör ihop. Att bokstäverna representerar ljud som går att sätta samman till ord som betyder något. Det som gjorde mig glad när jag testade appen var att det var korrekt svensk ljudning, att bokstäverna nästan, men inte riktigt, formas på det sätt som vi lärare som arbetar med läs- och skrivinlärning lär ut att forma bokstäver på.



Appen har två delar som i sin tur är delade i tre delar.

Träna: Välj bokstav, Slumpmässig bokstav och Nonsensord.

Spel: Bokstäver, Nonsensord och 120 ord.

120 ord är en övning i att läsa vanligt förekommande helord. En del ord låter ju inte som de stavas och då kan det vara bra att kunna läsa helord.

Det finns några få inställningar att göra, men de är viktiga för att träningen ska bli så effektiv som möjligt.

  • Musik i menyer på eller av.
  • Dölja skrivriktningen.
  • Använda stora bokstäver.

Appen är enkelt utformad. Den är ren, inget krusidull som stör intrycket. Jag kan mycket väl tänka mig att elever med uppmärksamhetsproblematik eller elever med perceptuella problem kan gynnas av att träna avkodning med stöd av denna app som ett komplement till allt annat vi gör i första läs- och skrivinlärningen.

Om du gör fel när det gäller övningar där du ska lyssna till ljudet/ordet och koppla till grafem, nonsensord eller ord, uppmanar speakerrösten lugnt och sansat: Försök igen. Efter det får du höra ljudet igen och försöka en gång till. Jag upplever att det lugna tempot i appen gör att det blir ett tillfälle att stanna upp, ta in och öva sin förmåga att fånga språkljuden kopplat till symbolen. Att öva motorik på ett sätt där det blir ett fint resultat, har vinsten att alla kan lyckas. Att först öva genom att spåra med bokstavsformer med fingret på skärmen efter mall, för att sedan spåra med en iPadpenna efter mallen, för att sedan övergå till att spåra utan mall och till slut skriva på papper med penna.

Jag blev besviken när jag upptäckte att några fonem inte fanns med i kombination med sitt respektive grafem, det var bara tyst där det vid de allra flesta grafemen fanns korrekta fonem. De ljud som saknas i skrivande stund är: c,z,x,w och q. Appen har dock något som saknats i den ”svenska appfloran”: att svenska bokstavsljud hörs när man spårar och formar bokstäverna. Jag är beredd att ompröva betyget jag sätter idag, förutsatt att utvecklarna åtgärdar bristerna. Jag ger appen betyget 3.

I läroplanen läser vi i det centrala innehållet i ämnet svenska och svenska som andraspråk, åk 1-3:

  • Sambandet mellan ljud och bokstav.
  • Alfabetet.
  • Handstil och skriva på dator (läs i detta fall iPad, som fungerar som en variant av dator).
  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  • Läsriktning samt bokstävers form och ljud i jämförelse med modersmålet.
  • Svenska språkets uttal i jämförelse med modersmålet.

Det går att fortstätta att citera Lgr 11, men jag tror att du förstår hur jag tänker. Det är grundläggande förmåga för att kunna läsa och skriva och att det leder till att kunna formulera sig och kommunicera skrift samt att kunna läsa, ta del av vad andra skrivit. Självklart, men som Ingvar Lundberg sa: ”Att lära sig läsa, är en mental revolution.”

Undervisningens syfte

Sv Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Knäck läskoden – Träna bokstavsljud på ett lustfyllt sätt

  1. Erik skriver:

    Men varför är det gemener?

  2. Det finns även versaler, under inställningar.

  3. Annica skriver:

    En fundering. Varför är det viktigt med korrekt skrivriktning?

Twitter
Facebook
Recensenter