Användningsområden

I AppStore finns det tusentals olika appar för att spela memory. Memoria är en av de absolut bästa. Som i alla andra memoryspel ska man para ihop kort med bilder på. Det finns gott om bilder på tecknade djur i appen. Den stora fördelen är dock att du kan skapa egna kort genom att använda egna foto från din kamerarulle. Du skriver även en rubrik på kortet och kan om du vill läsa in en ljudsnutt om vad kortet föreställer. Ljudet spelas upp i samband med att man lyckas få ett par. Detta är en app som fungerar i alla ämnen och i många olika sammanhang. Högsta betyg!Funktioner

 • 3 st olika nivåer: 4 st, 12 st och 20 st par.
 • Skapa mappar med egna bilder.
 • Varje gång man startar ett spel skiljer sig från den senaste gången man spelat det. Detta ger bra variation.
 • En del kort är likadana, men med olika färger. Detta gör spelet ganska svårt.
 • 5 st olika språk: engelska, spanska, franska, ryska och ukrainska.
 • Till korten som följer med appen finns det förinspelat ljud i form av en engelsk röst som talar om vad korten föreställer.
 • När man parar ihop två kort läses namnet upp på det språk man valt. Ordet visas även som text.
 • Skapa egna kort från iPadens kamerarulle. Beskär och rotera dem, ge dem en text och spela in 5 sekunders ljud. Mycket intuitivt!
 • Delningsmöjligheter via Facebook eller e-post.

Filmen nedan visar hur man skapar egna memorykort.

Tänk utanför appen

Det finns oändliga möjligheter med appen. Man kan såklart använda den som minnesträning och träning av ord eller begrepp för de yngsta, men även för äldre elever som vill träna på glosor, multiplikationstabellerna, fysikaliska begrepp, kroppsdelar osv. Om man t.ex. har ett foto på 6×7, kan ”ordet” som visas och läses upp vara 42. Lägg in franska ord (eller endast bilder), skriv det franska ordet i textraden och spela in 5 sekunders ljud med en mening där ordet ingår. Träna på grammatik av olika slag. Lägg in bilder på alla svenska ministrar och träna på namn och departement.

Undervisningens syfte

Ml Sv SvA Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv SvA Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Sv SvA Undervisningen ska bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Ml Mspr Sv SvA Formulera sig i tal och skrift.

Ml Sv SvA Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.Verktyg
Minne

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

11 Responses to Memoria – Skapa memoryspel med egna bilder

 1. Johan Trolin skriver:

  Denna app borde även fungera ypperligt för att lära in verkktygsnamn, träslag/andra material, färger, m.m. som är relevant i slöjdämnet!

 2. Petra Lassen skriver:

  Vi använder den i Modersmålsundervisningen. Lärarna tar själva foton, skriver in orden på sitt eget språk och talar in uttalet. Helt outstanding och klart värt varenda krona!

 3. Anna Kalla skriver:

  Ack, ack, ack!
  Vi köpte denna fina app för att kunna göra skräddarsydda memoryspel till vår särskoleklass..men ”Add card” med kameraikonen över står inte att finna!
  Sidan före är identisk med den på videofilmen, men när man klickar på ”Picture-pilen” kommer man till en sida som har rubriken ”Gallery”. Till vänster (där kameraknappen finns på videon) finns istället en ”Add group”-knapp med bild av en öppen mapp. I stället för ”Game Gallery” finns en bild med överskriften ”Groups” (och underrubriken ”Game gallery”).
  Jag har letat efter någon inställning i inställningar men inte funnit något som har med Memoria att göra. I programmets egna inställningar fins endast inställningar för språk och ljud.
  Jag har skrivit till supporten men inte fått svar än.
  Någon som vet vad som är fel här?
  Mvh
  Anna Kalla

 4. Hej Anna! Funktionen med grupper är ny sedan ca en månad tillbaka. Börja med att skapa en grupp. Klicka sedan på gruppen. Då får du upp ”Add picture”.

  Ny film upplagd av apptillverkaren idag! http://youtu.be/tgsnMS48qYY

 5. Anna Kalla skriver:

  Tack!!!!!! 🙂

 6. Emil skriver:

  Verkar som att denna app inte fungerar fullt ut med iOS 7. Fungerar ej med att spela in egetljud till egna bilder.

 7. Jag hade samma problem som du för någon vecka sedan, men när jag provade igen någon dag senare dök inspelningsknappen upp igen. Har du 7.0.2 på din platta?

 8. Emil skriver:

  Hej igen. Fungerar tyvärr fortfarande inte. Har testat med allt. Ibland försvinner eller gömmer sig vissa ikoner också när man ska lägga till bilder en en ny grupp. Har även mejlat utvecklarna av Memoria men ej fått svar ännu. Tack för snabbt svar

 9. Idag fick jag besked om att en lösning är på gång inom de närmaste dagarna.

 10. Pernilla skriver:

  Visst hade det varit väldigt mycket bättre om man kunde välja vad det skulle vara på BÅDA bilderna i ett par, t ex kunde det vara en bild på en häst på den ena bilden och att man kunde skriva in HÄST eller HORSE på den andra? Eller att man har en bild på en hammare på en bild och en spik på en annan? 6×7 på en och 42 på en annan? Jag har sökt en sådan memoryapp men inte hittat någon.

 11. Anita Lundin skriver:

  En användbar app – men hur delar jag via fb t.ex? Vore bra att kunna använda på fler plattor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter