Användningsområden

Moji Bingo Math har ett enkelt upplägg där eleverna kan träna på de fyra räknesätten samt att koppla ihop analog och digital klocka. Varje uppdrag har fyra olika svårighetsgrader så appen går att använda ganska länge. Från 3+0 till 306/17.

Eleven får ett tal att lösa samt en bingobricka. Det gäller att hitta rätt svar på brickan och då dyker nästa tal upp. Målet är att få fem rätta svar i rad för att få bingo. Sedan fortsätter man att samla bingorader ända tills brickan är tom. Högst upp på sidan sitter fem fåglar och klickar man fel så går en av fåglarna upp i rök, man har alltså fem felsvar på sig innan spelet tar slut. Ju fler fåglar man har kvar vid spelets slut, desto fler stjärnor får man.Utöver den rena färdighetsträningen tillkommer momentet att eleven strävar efter fem i rad och således måste välja vilket av flera korrekta svarsalternativ som kommer att föra dem närmast målet – ett inslag av strategi.

IMG_3476

Appen är lätt att förstå och använda. Mina elever uppskattar den mycket och ber ofta om att få arbeta med den om de har tid över. Eleverna kan både spela den på egen hand, i par och det går också att använda appen som underlag för genomgångar och diskussioner om matematiska strategier, både i grupper och på den interaktiva skrivtavlan i helklass.

Fördelar med appen är att den är enkel och avskalad, lätt att förstå och går att använda på flera olika områden samt att den håller länge, åtminstone genom hela F-3 och även till viss del högre upp för repetition samt mer mer avancerad multiplikation och division. Man behöver heller inte levla, utan kan välja vilken nivå man vill från början. Appen är språklös och innehåller bara ren matematik vilket gör att användningen är oavhängig modersmålet.

 

IMG_3477

Nackdelen är att appen innehåller många ljud och att ljudet inte går att stänga av inuti själva appen. Man kan inte heller spara ett spel, men däremot stänga av appen om man låter bli att gå ur själva banan. Då finns resultaten kvar när man går in igen. Svarsalternativen är begränsade vilket gör att eleven till slut har färre och färre svarsalternativ att välja på varav minst ett är det rätta. Ju mer eleven tränar, desto lättare blir det, på fel sätt.

Formatet är tacksamt och appen skulle med fördel kunna innehålla fler matematiska ämnesområden. Om det fanns en sparafunktion hade appen lättare även kunnat användas som ett diagnosmaterial.

Jag ger appen en stark trea.

Funktioner

Appen har väldigt få funktioner. Den enda jag egentligen lyckats hitta är möjligheten att slänga stjärnorna man samlat ihop och därmed börja om från noll. Funktionen är inte helt tydlig, så risken är att eleven råkar slänga sina stjärnor utan att vara medveten om det. Ingen kontrollfråga föregår raderingen. Det påverkar dock inte spelet och alternativen på något sätt.

Undervisningens syfte

Ma  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Moji Bingo Math – Färdighetsträning i bingoformat

 1. tomas skriver:

  Hej Teresa !

  Jag är en av utvecklarna bakom appen och vill därför tacka för en rättvis recension.

  Några kommentarer:

  -Ljudet: OK vi fixar vid nästa uppdatering. Vi lägger in av och på under settings.

  – ”Fördel kunna innehålla fler matematiska ämnesområden” Vi hade en tanke om att lägga in en extra meny under x (gånger) där man kan välja en tabell.

  Har du förslag på fler matematiska ämnesområden? Vad sägs om tärningar tex?

  MVH Tomas

 2. Teresa Jörgensen skriver:

  Hej Tomas

  Vad roligt att höra att min recension bidrar till att utveckla appen!

  Idén om tabell och tärningar tycker jag låter bra. När vi testade appen så funderade jag på om man inte även skulle kunna få in exempelvis geometriska former och rationella tal? Jag tycker mig se att konceptet skulle fungera väl på många olika matematiska områden, kanske även enhetsomvandlingar i längd, massa, volym?

  Mvh
  Teresa

 3. Tomas skriver:

  Hej igen

  Nu har vi gjort uppdatering och fixat lite av dina kommenterar. Vi har lagt på en övning med tärningar, så test och kommentera!

  MVH Tomas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter