Användningsområden

Oribi Writer är en enkel ordbehandlare med många fördelar. En app som ger dig talsyntes med uppläsning, rättstavningsstöd och bokstavsljudning. Appen är lätt att använda och till ytan enkel och ren, utan en massa extra utfyllnad som stör användaren. Detta är ett plus i kanten, i en värld där det ofta fylls på med funktionaliteter i onödan. Jag uppskattar att appen i sitt utförande ser ut precis som vilken annan ordbehandlare som helst. Gränssnittet är tydligt. I ett dokument i skrivläge (inringat i bilden nedan) har du tre val: dela, läs upp och rätta. Uppläsningsstödet ges med den inbyggda talsyntesen iOS-systemet. Det är verkligen ett tillgängligt gränssnitt.Möjligheterna till inställningar i appen är många och är uppdelade på ett föredömligt sätt, tydligt och strukturerat.

Appen är användarvänlig och kan med fördel användas av elever i starten av sin läs- och skrivkarriär med exempelvis skriva sig till läsning som för den som vill ha mer utvecklat skrivstöd. Jag ger appen en klar femma!

Funktioner

När du öppnar appen kommer du till dina dokument. Välj att lägga till en ny mapp med additionstecknet. Välj namn till din mapp. När du är inne i din mapp lägger du till nya dokument med nästa additionstecken och byter namn på dem så att du kan orientera dig i samlingen.

I appen kan du skriva, skriva med ljudande tangentbord, få texten uppläst, samt med markering som läses upp. Du kan få rättstavningsstöd, grammatikkontroll och språkligt stöd – under tiden som du skriver och/eller efter att skrivit färdigt din text.

Rättstavningsstödet hjälper dig med följande:

 • stavfel
 • särskrivning
 • grammatikfel
 • lättförväxlande ord
 • ihopskrivna ord
 • stor bokstav efter punkt, skiljetecken, mellanslag

Funktioner att använda när du skrivit din text:

Funktioner att använda när du skrivit din text.

Funktioner att använda när du skrivit din text.

I inställningarna ges du två val: Språkinställningar och Uppläsningsstöd.

Språkinställningar ger dig ett antal valmöjligheter, se bild nedan.

sprakinstallningar

Egna ord tillagda med ”Stanna inte-knappen” och som inte finns med i Oribis ordlista hamnar här. Egna ord kan du även lägga till och ta bort direkt i textfältet. Egna ord kan se ut så här:

Egna ord

Lättförväxlade ord tillagda med ”Stanna inte-knappen” och som inte finns med i Oribis ordlista hamnar här. Lättförväxlade ord kan du även lägga till och ta bort direkt i textfältet. Det ser likadant ut till formen som ytan för Egna ord.

Appen har möjlighet till ljudande tangentbord, som ljudar bokstaven när du skriver den. Det blir en direkt koppling mellan grafem och fonem. För bokstavsljud kan du i inställningar  välja:

 • kvinnlig/manlig röst
 • kort/lång vokal
 • på/av

Om du går till Uppläsningsstöd i appen, kan du göra val om hur du vill att uppläsningsstödet ska bete sig. Om du duttar på Bokstavsljud kommer du till Uppläsningsstöd > Bokstavsljud och kan göra de inställningar som passar.

bokstav1

bokstav2

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Undervisningens syfte

Sv SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.Områden
Vardagsnytta

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

5 Responses to Oribi Writer – Enkel ordbehandlare med rättstavningsstöd utöver det vanliga

 1. Monica Eriksson skriver:

  Kan man dela till onedrive för att kunna skriva samtidigt som en kompis tex?

 2. Oribi AB skriver:

  Hej,
  det går att exportera skrivna dokument direkt till OneDrive från Oribi Writer så att andra kan fortsätta att skriva i dokumentet, men texten i Oribi Writer kan inte synkas så att man kan skriva samtidigt.

 3. Åsa skriver:

  Går det att lägga in bilder?

 4. Henrik Nilsson skriver:

  Hej,
  det går ej att lägga in bilder då programmet endast hanterar text, men om man skriver och rättar texten i Oribi Writer så kan man sedan exportera dokumentet till t.ex. Google Docs för att infoga bilder.

 5. Ulf Claesson skriver:

  Hej

  Att det går att dela till OneDrive är bra men går det att öppna igen i oribi Writer.

  Har en Ipad som jag måste formatera om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter