2013-05-09

Efter senaste uppdateringen kan man nu öppna böcker från legimus.se direkt i Read2Go utan att behöva gå via iTunes på en dator. Om man har ett konto hos Legimus kan man, via webbläsaren på sin enhet hämta den bok man vill ha och sedan välja ”Öppna i” Read2Go. Detta gör Read2Go till den bästa talboksspelaren på marknaden just nu och jag höjer betyget till en femma! 2013-03-17

På senare tid är det flera som haft problem med Read2Go. Det har varit svårt att ladda in vissa böcker och ibland avslutas boken efter ett par meningar. Apputvecklaren meddelar att de hade problem efter uppdateringen till iOS6, men att det nu är åtgärdat. Se till att dina appar är uppdaterade

Användningsområden

Read2Go är en app som fungerar som en talboksspelare. Daisy är ett format för att lyssna på inlästa böcker, där en daisybok ger mer information om boken än en vanlig ljudbok som man kan köpa i bokhandeln.  Den kan berätta om vilken sida eller vilket kapitel du befinner dig på och kan i vissa fall visa bokens text och illustrationer efterhand som den läses upp. Man kan lägga bokmärken och ändra uppläsningshastighet.

Då finns det i skrivande stund två talboksspelare som fungerar bra till iPad eller iPhone/iPod Touch. VOD (Voice of Daisy) och Read2Go. De två apparna är ganska likvärdiga i sin funktion, men Read2Go är något billigare att köpa.

Det finns appar som bara spelar upp ljudet, utan att visa information i någon display. De är enkla att använda och kostar inte lika mycket. De fungerar ungefär som en vanlig mp3-spelare. DaisyWorm heter den till iPhone/iPod och Darwin Reader för Android.

Att föra över en talbok från datorn, ett USB-minne eller en CD-skiva är inte helt enkelt vid första försöket. Via iTunes på en dator ska man öppna Read2Go:s fildelning och kopiera över boken dit. Längre ner på denna sida finns en instruktionsfilm på hur det går till.

Jag ger Read2Go betyget 4. En elev med behov av lässtöd måste ha en fungerande talboksspelare. Med ett konto hos TPB kan eleverna själva ladda hem böcker till en dator och föra över dem till Read2Go. Det finns flera som har rapporterat problem med att läsa vissa böcker i Read2Go (läs kommentarer nedan), men troligtvis är detta åtgärdat i senare uppdateringar.

Read2Go

Funktioner

 • I bokhyllan (Bookshelf) hittar man alla sina inladdade böcker. Här finns en sökfunktion som letar bland alla titlar.
 • Det går att navigera bland kapitel och sidor.
 • Man kan lägga bokmärken i sina böcker för att hitta tillbaka till passager man vill komma ihåg. Annars håller Read2Go reda på var du är och boken fortsätter automatiskt läsa där du slutade.
 • Det finns olika inställningsmöjligheter för att anpassa appen både visuellt och auditivt. Man kan ändra textstorleken och ändra färgen på bakgrund, text, markering och bokmärken. Det går att ändra hastighet på talet och välja att boken fortsätter att läsa trots att man stänger ner appen och går in i en annan app (Background Play).
 • I Read2Go finns en koppling till en amerikansk tjänst som heter Bookshare. Det fungerar ungefär som svenska Legimus, en katalog där personer med läshinder får fri tillgång till inlästa böcker.
 • Det finns en amerikansk talsyntes (Read2Go Audio) som hjälper till att läsa instruktioner och menyer. Denna bör svenska användare stänga av.

Film hur man laddar ner böcker på legimus.se:

Film om hur man för över en talbok från dator till en iPad:

Koppling till Lgr11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Undervisningens syfte

Sv  SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Sv  SvA  I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv  SvA  Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.Verktyg
DAISY
Förmågor
Analysera Läsa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

7 Responses to Read2Go – Läser upp dina böcker

 1. Ingela skriver:

  Jag var också rätt så nöjd med Read2Go fram tills igår. Då fick jag problem när jag läste in en del äldre Daisyböcker som vi hade från Inläsningstjänst, bl a Bokpaket F-9. Kontaktade då Inläsningstjänst som istället rekommenderade Voice of Daisy (195 kr). VOD kunde läsa de böcker som inte Read2Go klarade och visade också bilder, från böcker med text, som inte syntes i Read2Go, t ex Diamantmysteriet. Ännu saknas å, ä ö i rubriker men den svenska rösten fungerar bra. En inbyggd utbildning av appen följer med. Böcker läses in på samma sätt i båda apparna. Markera din iPryl i iTunes, markera Programfliken och välj VOD, lägg till en zip-fil av innehållet i boken och vipsär är den inlagd på hyllan. Av dessa skäl rekommenderar jag numera VOD.

 2. Olle Strömbeck skriver:

  Tack för dina erfarenheter Ingela! Jag har testat VOD Lite och inte tyckt att skillnaderna varit så stora. Därför har jag rekommenderat Read2Go eftersom den är ca 50:- billigare. Nu har jag tittat lite närmare på VOD lite mer, köpte den till och med och kan nog hålla med dig om att den är lite mer användarvänlig. Jag har inga problem med å,ä,ö. Jag har bara stött på en Daisybok som inte går att spela på Read2Go. En Mattebok i Fulltext-daisy. Den fick jag inte igång i någon Daisyspelare (inte ens Amis) så jag antar att felet låg någon annanstans. Den inbyggda hjälpen är bra, även om den är på engelska.

 3. Lena skriver:

  Jag håller med Ingela, VOD är bättre. Read 2Go klarar inte fulltext, enligt mina tester.

 4. Örjan skriver:

  Jag är IT bibliotekarie som får många frågor om Read2Go och liknande appar. Sista tiden verkar många ha problem. Den läser endast någon mening och stannar sedan eller tillochmed avslutar appen. Någon som har liknande problem eller vet varför det är så här?

 5. Lina Södervall skriver:

  Det har hänt med flera böcker som är nedleddade från tpb. Vi har upptäckt att om man höjer hastigheten från 80% till 90% så fungerar det. Det är ju inte helt bra eftersom en del elever vill läsa med 80% uppläsningshastighet. Vi har också haft problem med att lägga in böcker i appen. Vi följer instruktionerna enligt din instruktionsvideo. Vi har även auktoriserat datorn i iTunes som man ska göra och ändå fungerar det inte alltid. Mycket frustrerande… Det är ju så himla enkelt när det väl fungerar.

 6. Olle Strömbeck skriver:

  Min son lyssnar på fulltextdaisy varje kväll utan problem. Han använder Read2Go. Men det är en föränderlig värld vi lever i. Kanske är det dags att börja omvärdera Read2Go, plocka bort den från Skolappar och ersätta den med VOD?! Känns tråkigt att rekommendera en så dyr app utan att den fungerar tillfredsställande.

 7. Olle Strömbeck skriver:

  Nu har jag fått svar från apputvecklarna till Read2Go och problemet dök framför allt upp i samband med uppdatering till iOS 6. De skriver så här:

  Thank-you for the support for this app. We did have an issue with our app behaving just as you’ve described with the update to iOS 6. However we did very quickly after Apple deployed iOS 6 put out an update to the app that should resolve this issue completely. If any users are still experiencing this issue please ensure they have both updated to iOS 6 and updated their Read2Go app completely.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter