Användningsområden

Ritplatta är som en stor, inbjudande målarlåda vars innehåll känns fylligt vad gäller färg och variation. Penslarna finns i flera storlekar och är doppade i olika färger, färgpennorna är nyvässade och på samtliga tuschpennor sitter locket kvar. Inte en enda har torkat! Strukturerna för färgerna varierar beroende på vilket verktyg som väljs. I målarlådan finns bland annat kritor, tuschpennor, ritpennor, penselfärg och stämplar.

Via inställningar inuti appen kan man avgöra hur pass avancerade funktioner som ska finnas att tillgå. Zooma, rotera målarduken och avancerad penselkontroll finns att slå på eller av. Här nedan visas den avancerade penselkontrollen som möjliggör stora variationsmöjligheter för de flesta av verktygen.penselkontrollMålarverktygen har dessutom försetts med ett antal kreativa färger. Måla och färgen växlar nyans – av sig självt!

regnbage

Ritplatta erbjuder ett antal bakgrunder och stickers. Det går även att infoga egna bilder – både som bakgrund eller som stickers. En sticker kan roteras, förminskas, förstoras och placeras framför/bakom. Den kan även stämplas fast i bakgrunden för redigering, exempelvis för att sudda bort detaljer, färglägga eller smeta konturer. I Ritplatta finns även ett textverktyg med en mängd valbara typsnitt samt en frihandspalett för val av textfärg.

Bullkalas
En pedagog från förskolan Ängen i Tibro berättar om en flicka som testade appen tillsammans med pedagog. Barnet började med att lägga in en bild på sig själv. Därefter målade hon och lade till olika stickers. Under tiden som appen användes blev det hela till en berättelse.

Appen är rolig för det finns så många olika saker. (Flicka, 6 år)

En instruktionsfilm som visar grundläggande funktioner:

Appen får betyget fem men jag skickar ändå med några önskemål inför framtida uppdateringar:

 • Stickersbilderna blir väldigt pixliga när man drar upp dom mycket i storlek.
 • Jag saknar ett pekverktyg. Det uppstår tillfällen när man skulle behöva detta – framförallt när man arbetar med både stickers och olika målarverktyg.
 • Om man väljer bort möjligheten till avancerad penselkontroll så ser man inte längre vilken färg man har ”i fingret”. Detta var en svaghet i den tidigare versionen av Ritplatta och i den här versionen fungerar det alltså enbart så länge man väljer till en funktion som kanske inte alltid är önskvärd. Ett tips är att alltid ha igång avancerad penselkontroll men i de fall det önskas starta appen i ”guidad åtkomst” och markera fältet för kontrollerna som ”icke klickbara”.
 • Färgerna blandas inte. Gult och därefter blått blir… blått.

Funktioner

 • Begränsa tillgången till affären.
 • Köpa målarböcker i affären. Målarböckerna kan sedan öppnas och användas i appen.
 • Penslar, färgpennor, kritor, tuschpennor, blyerts, griffeltavelkritor, stämplar, stickers och textverktyg.
 • Infoga bilder från kamerarullen som bakgrund eller stickers.
 • Spara bilder med automatik i ett album inuti appen och arbeta vidare vid en annan tidpunkt.
 • Spara bilder till kamerarullen.
 • Dela bilder via Facebook, Twitter och e-post.

Tänk utanför appen

Genom att arbeta med pilarna för ångra respektive gör om kan man fånga en process. Jag tänker på barnets berättelse ovan som började med en bild av henne själv. Vad hände sedan? Hur utvecklades bilden och berättelsen? Genom att backa tillbaka till början och därefter klicka sig igenom de steg som finns så kan man troligen få fatt i olika strategier för bildens (i det här exemplet även berättelsens) uppbyggnad.

Jag avslutar med en sommarplåga som kombinerar tokiga bakgrundsbilder, ord och medryckande musik. Men hur skojigt är plåsterpaketet i videon? Kanske dags att designa ett nytt… i Ritplatta?

Undervisningens syfte

Bl I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Bl Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.

 Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl  Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter