Användningsområden

I Scribble Press skapar du böcker. I appen kan man köpa till extra stickers för att skapa bilder i böckerna, men den ursprungliga versionen räcker långt. Appen innehåller både färdiga mallar (på engelska) och möjlighet att skapa helt själv utifrån en blank bok.

De färdiga mallarna är lucktexter på engelska. Jag har upptäckt att detta är ett utmärkt sätt att utöka elevernas engelska ordförråd. Eleverna fyller i luckorna och sedan arbetar vi med texten. Det blir många intressanta diskussioner när eleverna tillsammans skall lista ut vad texten betyder. De läser för varandra och översätter både med hjälp av sin egen kunskap, varandra och ordböcker. De är mycket stolta när de har skrivit en hel bok på engelska som de sedan kan läsa högt och berätta vad för andra vad boken handlar om.Pennor och stämplar i Scribble PressDet går att redigera den engelska texten när man skapat boken. Detta ger många möjligheter, t.ex. en sida med engelsk text och översättningen på andra sidan.
 I sin bok kan eleverna rita egna bilder, lägga in egna foton, ta foton direkt in på sidorna (med iPad) eller använda 104 st olika stickers. Kritorna i appen innehåller många olika färger att rita och skriva med och varje färg har tre pennor i olika bredder och sju olika stämpelpennor.

När boken är klar kan du maila en länk till boken, lägga upp på den på Facebook, Twitter och i iBooks eller på Scribble Press hemsida. Från hemsidan kan du sedan läsa boken på datorn eller ladda ner den i epub-format för att läsas eller skrivas ut från datorn. Det går att skriva ut boken direkt från appen om du har en skrivare ansluten till din iPad. På hemsidan och i bokhyllan i appen finns också andra böcker att använda som inspiration, eller ladda ner och skriva ut.

Man kan skapa ett eget gratiskonto som lärare på hemsidan och där skapa gruppkonto för sina elever. Då samlas alla elevers böcker på en gemensam plats och eleverna kan komma åt dem hemma och visa sina föräldrar eller skriva ut själva.

Lucktext i Scribble PressJag använder ofta appen tillsammans med elever med läs- och skrivsvårigheter. Jag upplever att de får en ökad lust att läsa och skriva när det faktiskt blir en riktig bok. Appen fungerar också mycket bra med andraspråkselever som kan skriva både på sitt eget modersmål och svenska i samma bok. Eleverna blir mycket inspirerade av varandras böcker och läslusten ökar. På vår skola används appen i alla årskurser (F-9).

En av de stora fördelarna med Scribble Press är att det är enkelt att skapa en fin bok för alla elever oavsett årskurs eller ämne. En annan fördel är att det finns färdiga stickers som eleverna kan skriva utifrån. Det är också enkelt att lägga in foton som man sparat i galleriet på iPaden eller ta foton direkt in i boken. Det blir en fin bok och elevernas självförtroende ökar när resultatet blir proffsigt. Det är bra att man kan skapa en ”klasshylla” på Scribble Press hemsida där gruppens böcker samlas. Eleverna kan också snabbt visa sina föräldrar sina böcker. En nackdel är att det inte går att tala in texten men eleverna kan ju läsa högt för varandra!

Appen får 4 i betyg av mig, som skulle vara 5 om det gick att tala in egen text.

Funktioner

 • Gratisversion som räcker långt.
 • Skapa egna böcker.
 • Använda ca 50 st färdiga mallar som är redigerbara i den färdiga boken.
 • Lägg till egna foton på sidorna från galleri eller direkt med kameran i iPaden.
 • Rita egna bilder för att använda i boken.
 • Använda stickers för att skapa bilder (extra stickers-paket kan köpas till).
 • Fem olika typsnitt på texten.
 • Går att exportera till iBooks, Scribble Press hemsida, Facebook och Twitter.
 • Kan läsas i iBooks, på nätet eller laddas ner på dator för att läsas i en epub-läsare.
 • Går att skapa gruppkonto för böckerna.
 • Kan skrivas ut direkt från iPad.
 • Kan skrivas ut genom nedladdning.
 • På hemsidan finns många böcker att ladda ner.
 • Går att beställa tryckta böcker från hemsidan (skickar utomlands).

Tänk utanför appen

Appen kan användas till alla språk. Låt eleverna tillsammans eller enskilt skriva instruktionsböcker, faktaböcker, ordböcker med illustrationer, redovisningar eller varför inte prov genom att göra en bok. Det finns ju många sätt att visa vad man kan på! Eller kanske en bok med enbart bilder? Använd den som dagbok eller portfolio. Möjligheterna är obegränsade med denna app som är så enkel att skapa i!
 Vill du veta mer? Titta på filmerna nedan.

En kort och mycket snabb film om och från Scribble Press.

En lite längre film:

Undervisningens syfte

En Mspr Ml 
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.
 I den kommunikativa förmågan ingår även språklig säkerhet och 
att kunna använda olika strategier för att stödja kommunikationen och lösa problem när språkkunskaperna inte räcker till.

Sv SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. 
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

Bl 
I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Mspr Sv SvA MlFormulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Mspr Förstå och tolka innehållet i olika slags texter.

BlSkapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

One Response to Scribble Press – Skapa böcker med text, egna bilder, foton eller stickers

 1. Ulrika Jonson skriver:

  Härligt att läsa om en av alla mina personliga favoriter bland appar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter