Användningsområde

I denna app tränar och utvecklar man sin språkliga medvetenhet genom att höra hur bokstäver låter, bokstavsordning och hur man sätter ihop dem till ord. Detta är uppföljaren av Stavningslek, där man lär sig att känna igen bokstäver och sätta ihop dem till ord. För att använda denna app bör man ha tagit ytterligare ett kliv i sin läsutveckling då jag anser att den vänder sig till de barn som knäckt koden och kommit igång med sin läsning.

Appen innehåller tre delar/spel, där du i varje del tränar din förmåga att stava på olika sätt. De tre olika delarna är att man ska sortera bokstäver/ord i bokstavsordning, en bilbana där man ska stava ord rätt, samt det klassiska spelet hänga gubbe fast här i form av en fågel. Inför varje spel kan du välja svårighetsgrad. Det är inte helt solklart hur man göra det men efter lite tryckande kommer man på det. Om man trycker på den första ikonen får man olika svårighetsnivåer.Stavningslek2

I det första spelet ska du sortera bokstäver/ord i bokstavsordning. På en gren sitter tre fåglar med var sin skylt med ett ord/bokstav. Uppgiften här är att placera fågeln i bokstavsordning på grenen ovanför. Här kan man få hjälp av att se en del av alfabetet längst ner. Här kan man också välja om man vill sortera endast bokstäver, sortera ord efter begynnelsebokstav, sortera ord efter ordets tredje bokstav eller ord som inte har någon liknelse med varandra. Gör jag rätt så öppnas dörren och fåglarna skuttar in.

Det andra spelet är ett bilspel där du ska stava till ordet som visas och sägs. Spelet går ut på att det visas en bild på ordet som ska stavas, sedan kommer det racerbilar som det finns bokstäver på. Här ska spelaren trycka på de bokstäver som finns i ordet. Här får du bara en chans att trycka på rätt bokstav. Trycker du rätt går bilen i mål, trycker du fel eller inte hinner trycka, så kraschar bilen, vilket jag kan tycka känns lite trist.

Bilarnas hastighet ställs automatiskt när man väljer svårighetsgrad men skillnaden är liten. Det går fort och jag anser att du ska vara ganska säker på din stavning för att lyckas i detta spel, då man bara får en chans. Ett plus i kanten är att när du trycker på rätt bokstav hör man hur bokstaven uttalas. Här har utvecklaren potential att utveckla appen med att visa ordet rättstavat när man kraschat med bilen.

Innan man börjar spela väljer man mellan kategorierna mat, djur, verktyg i hushåll och blandade ord. Spelet skulle kunna bli mer spännande om det fanns fler kategorier eller kanske mer matnyttiga ord som ligger mer till hands att stava för barn i de lägre åldrarna.

Det tredje spelet är det klassiska spelet hänga gubbe fast i en annan form, här hänger du en fågel. Precis som i föregående spel så väljer du kategori innan du börjar spela. Här kan du välja att få se en bild på ordet som ska stavas till, vilket jag anser är en bra hjälp för spelaren. Väljer man att inte ha någon hjälp måste man komma ihåg vilken kategori man har valt för annars är det väldigt svårt. Lite trixigt är det också att veta att du kan trycka på samma bokstav flera gånger i ord där det förekommer flera gånger. Här är tempot lugnt och man kan fundera i lugn och ro.

Sammanfattningsvis kan jag tycka att appen är bra och väl värd att använda i både i sin svensk- och engelskundervisning. Det är tydligt att appen vänder sig till de elever som kommit en bra bit med sin läsning och stavning, där den både utmanar och utvecklar sin stavning.  Appen kan utvecklas på vissa områden, som till exempel tydligare instruktioner och tydliga skillnader gällande svårighetsgrad samt att se få se ordet rättstavat i bilbanespelet.  Mitt betyg blir därför tre.

Funktioner

  • Åtta språk: svenska, engelska. tyska, danska, spanska, norska, italienska och nederländska.
  • Valbart mellan versaler och gemena.
  • Bakgrundsmusik kan stängas av.
  • I varje del finns det olika svårighetsgrader.

Undervisningens syfte

Sv En Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter