Användningsområden

Times Tables 2 är en rolig färdighetsträningsapp där man på ett lekfullt sätt tränar multiplikation och multiplikationstabellerna. Man börjar med att skapa en spelare, sk. Squeeble, som man sedan använder för att spara sina framsteg. Appen är på engelska vilket för vissa elever kan vara lite svårt i början, men det tar inte lång tid förrän eleverna förstår var de ska klicka för att komma vidare.

Det finns 6 st olika spellägen att välja på där man på lite olika sätt tränar multiplikation. Man väljer vilket spelläge och vilken tabell man vill träna på och beroende på resultatet så får man olika belöningar. Det är här det roliga kommer in. Man kan belönas med Stars, Bubble-Balls, Squeebles och Flipfishs som man räddar från de läskiga Mattemonstret. Det finns 35 olika Squeebles att samla på som man sen kan använda i minispelet Bubble-Ball. Bubble-Ball går ut på att skicka iväg sin Squeeble som är i en Bubble-Ball så långt man kan genom att ”flippa” iväg den med fingret med hjälp av en Flipfish. Desto bättre Bubble-Ball och Flipfish, desto längre kan man skjuta iväg sin Squeeble.Squeebles

De olika spellägena erbjuder en stor variation. I ”Tables 1-12” väljer man vilken tabell man ska träna på. I ”Tricky Tables” kommer de uppgifter upp som man tidigare haft fel på i spelläge ett. ”Mix it Up” blandar helt från de olika tabellerna. ”Fill the Gap” är lite svårare för många, man ska fylla i siffran som fattas i talet. ”Challenge Mode” är på tid och klarar man utmaningarna så kan man vinna en Squeeble. ”Extreme Tables” är som det låter, svårt, här får man testa tabellerna 13-15 vilket är väl så utmanade. Varje spelläge går på tid, men tiden kan man förbise om man vill. Efter varje avslutad uppgift så pausas spelet och man måste klicka på ”Next Question” för att komma vidare. Detta tycker jag och många av mina elever är bra, för då blir man inte så stressad och kan i lugn och ro välja när man vill fortsätta.

Att ”nöta in” multiplikationstabellerna är för många både tidskrävande och tråkigt. Här får eleverna en rolig utmaning samtidigt som de lär sig tabellerna. Appen ger snabba belöningar och uppmanar att förbättra sina resultat. Jag har framförallt använt appen med mina 3:or, men även yngre klasser har testat den med goda resultat.

Jag har testat väldigt många matteappar och detta är klart en av de bästa. Den är lättnavigerad, snygg layout, rolig, och samtidigt utmanande. Mina elever har använt appen ganska mycket senaste tiden och till skillnad från många andra bra matteappar så har de inte tröttnat på denna. De fortsätter förbättra sina resultat så de får fler och bättre belöningar. Att den är på engelska är för mina elever bara positivt. De får träna på att läsa och förstå instruktioner, samt vi tränar in nya glosor. Det som för vissa kan vara lite svårt med appen är att tabellerna går upp till 12. Detta är något många inte är vana vid men samtidigt så ger det en extra dimension till uppgifterna. Har eleverna en bra strategi för att lösa talen, lär de sig snabbt hur man ska räkna ut de större talen och kan testa ”Extreme Tables”. Mina kolleger har nu börjat använda appen och de håller med om att detta är en kanonapp för att träna multiplikation. Det enda negativa är att vissa elever har ”fastnat” i Bubble-Ball-spelet, men med lite vägledning så kommer de snabbt igång med uppgifterna.

Funktioner

 • Lägga till spelare och döpa spelarna.
 • Parent´s Zone – Här kan man se resultat för spelarna och lägga till ta bort spelare. Går att lösenords skydda.
 • Välja mellan 6 olika spellägen där man tränar multiplikationstabellerna.
 • Se vilka Squeebles man har samlat på sig.
 • Spela Bubble-Ball med de belöningar man vunnit i de olika spellägena.
 • Se statistik över sina resultat och belöningar
 • Läsa om hur spelet är uppbyggt och hur man får de olika belöningarna.

Undervisningens syfte

Ma Utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och med grundläggande matematiska begrepp.

Ma Utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga matematiska situationer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder

Ma  Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter

Eleverna tycker till

”Detta är ju mycket roligare än matteboken :)”

”Multiplikation är ju jätteroligt”

”Vilken rolig app, kul med belöningar”

”Nu kan jag äntligen 7:ans tabell”Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

2 Responses to Times Tables 2 – Ett roligare sätt att träna multiplikation

 1. Lars-Erik Bång skriver:

  Mkt bra beskrivning av denna app, ska visa den för några olika lärare på skolan, Tack

 2. Katarina skriver:

  Mina barn, 8,10 år gillar verkligen appen! Suverän idé för att lära sig multiplikationstabellerna! De upplevde först att det var lite svårt att förstå när spelet var på engelska, men efter att ha spelat en stund så var det inga problem. Kul idé med belöningar och att samla på squeeblesfigurer, lite samma idé som Pokémon. En toppenapp! Ska testa fler spel med squeebles, hoppas att de håller samma höga kvalite.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter