Recensionen är skriven år 2013. Uppdaterad 2017-04-01.

Användningsområden

Tiokompisar består av tre stycken småspel. På startsidan kan man välja vilket spel man vill spela. Det finns ett spel där man tränar själv och två där man spelar flera spelare.Tiopyramiden: Bygger på en klassisk patienspyramid där det gäller att få bort alla kort från botten till toppen genom att para ihop talpar. Man kan para ihop talpar på tre olika sätt: genom att det finns två friliggande kort som bildar ett talpar med summan 10, om korten ligger på varandra utan andra kort som ligger på, eller genom den extrahög med kort som finns tillgängliga. I den högen kort finns det 30 st kort som visas en efter en. De kort man inte kan använda ger man till siffermonstret som gladeligen äter upp kortet. Spelet tar slut antingen genom att man har löst bort alla kort i pyramiden och vunnit eller genom att korten man hade till sin hjälp är slut.

Brädtian: I detta spel kan man vara mellan 1-4 spelare. Spelarna får en 3×3 ruta med siffrorna 1-9 och en färg runtomkring. I mitten finns ett sifferkort som man i tur och ordning ska para ihop med sin spelplan för att bli av med sina 9 kort. Kortet i mitten har samma färg som spelaren som är på tur. Kan man inte matcha kortet med sin spelplan ger man kortet till siffermonstret. Under spelets gång dyker det upp oväntade saker som ger lite spänning till spelet. Bomber släpper ner extrakort, fågeln Pip som man kan använda som valfri siffra och björnen som ger en tre kort på en gång. Spelet slutar först när alla spelare har löst bort alla sina sifferkort som talpar.

Tiostress: Snabbt spel för 1-2 spelare. Ett snabbt flashcardaktigt spel där du utmanar dig själv eller en vän att klara matteuppgifterna så snabbt som möjligt.

Tiokompisar (1+9, 2+8, 3+7, 4+6, 5+5) är en viktig del av matematiken. Barn som har detta automatiserat kan lättare att utveckla sitt matematiska tänkande och förenkla svårare uträkningar, tex vid tioövergång och hundrakompisar.

Det dyker upp förklarande texter när man spelar första omgången så det är bra att ha en läskunnig med första gången. Barnen lär sig sedan snabbt vad varje moment innebär.

Min dotter som är 7 år gillar momentet att mata siffermonstret och hon spelar gärna spelen som spel, inte bra för att lära sig tiokompisar. Fördelen är att hon befäster kunskapen om tiokompisar ytterligare. Dottern som är 5 år förstod också principen bakom tiokompisar efter ett tag, även om det tar en liten stund (och vuxnas fingrar att räkna på). Men det märks snabbt att de blir bättre och bättre ju fler varv vi spelar. Det är väldigt kul att ha  spel som man kan spela tillsammans och eftersom att det händer oväntade saker i spelet, vinner inte alltid den som är bäst på tiokompisar.

Funktioner

  • Man kan träna på fler talkamrater än summan 10. Man kan välja 20, 25, 30, 40, 50, 75, 100 och 1000.
  • Finns på svenska och engelska.

Tänk utanför appen

Man kan använda de spel som menade som enskild träning som tävling om man skärmspeglar två eller fler iPads till projektor.

Undervisningens syfte

Ma  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook