Användningsområden

Jorden är det senaste tillskottet i Tinybops app-serie Explorer´s Library och i den får vi utforska de inre och yttre krafter som formar jordytan.När du öppnar appen så kommer du först till tidslinjen. Det är spännande att se hur jordklotet förändras genom tiderna. Skiftningarna i perioder visas med små symboler på tidslinjen och anges i perioder om du drar rullgardinen åt vänster. Då ser du också hur jordklotet ser ut i genomskärning och hur också denna förändras genom tiderna. Här hade jag gärna sett förändringarna lite tydligare istället för de diffusa bilder som nu visas.

Jag har tidigare skrivit om Växter av samma utvecklare och i mycket så liknar apparna varandra. Precis som Växter så finns inte en viss läs- eller spelordning, utan du kan fritt växla mellan olika platser. Genom att klicka på skärmen så blåser det starkare och sanddynen flyttar på sig. När du håller på magmakammaren så fylls den med magma, som sedan exploderar i ett vulkanutbrott. Animationerna är vackra och genomarbetade och ljudeffekterna är tilltalande.

 

Genom att klicka på floden får du vattnet att rinna snabbare och dra med sig större stenar. Det är roligt att så många av jordens yttre processer finns med i appen. På engelska återfinns fler begrepp, än de som finns på svenska, men korvsjö har de fått med i alla fall. Annars kräver det vissa ämneskunskaper av läraren för att eleven ska få begreppen rätt. Eleven kan träna orden genom att klicka ner dem, så att de hamnar längs ned i bild. Sedan ska orden placeras in på rätt ställe igen. Här kan det vara lite svårt att komma ihåg vid exakt vilket stenblock som etiketten satt, annars så fastnar den inte.

 

Den ålder som är angiven i App Store är 6-8 år och det känns som en rimlig ålder, även om jag tror att mindre barn också kan tilltalas av animationerna. Däremot stämmer det inte så väl överens med det innehåll som ingår i SO-undervisningen i Sverige för denna ålder. Appens innehåll omfattar ett innehåll som vi tar upp först i år 4-6, även om det inte finns några hinder att undervisa om vulkaner och annat redan tidigare. Däremot har vissa företeelser förenklats för att passa yngre barn och därmed blir appen svår att motivera för de lite äldre barnen. När dessutom viktiga begrepp som frostsprängning och förkastningsbrant får heta frost fastkilning och hängvägg på svenska, medan andra begrepp saknas helt, så sjunker användbarheten ytterligare.

Lärarhandledningen finns inte på svenska, men det är inga problem att följa med i den engelska versionen. Den ger både bakgrundsfakta och möjliga diskussions- och utforskningsfrågor att utgå från i undervisningen. Här finns även tydliga instruktioner för hur barnet kan utforska den vackra miljön. Som helhet är det ändå en app som kan fylla en funktion i barns lärande kring de yttre och inre processer som formar jordens yta.

Funktioner

  • Jordens inre och yttre krafter
  • Tidslinje där du kan följa jordens förändring
  • Flera spelare kan sparas inom samma app
  • Begrepp på upp till 50 olika språk
  • Rullgardin-funktion på flera av processerna
  • Lärarhandledning att ladda ned som pdf

Undervisningens syfte

Ge SO Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om de processer i naturen som  påverkar jordytans former och mönster. Den ska även bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med hur man växlar mellan olika tids-­ och rumsperspektiv.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ge SO  Utforska och analysera hur naturens egna processer formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter