Användningsområden

Som gammal PIM-examinator har jag lyssnat på otaliga bildspel med musikillustrationer av Karl Malbert. Hans ”Sandstrand” är en av klassikerna bland PIM-treor. På Skolverkets Multimediabyrån ligger ett helt bibliotek av låtar för alla stämningar, alla skapade av Karl Malbert och alla fria att använda för skolbruk.

En film eller ett bildspel blir så mycket mer levande om det kan illustreras med en passande bakgrundsmusik. Här ställer ofta upphovsrätten till med vissa hinder. Vi kan ju tyvärr inte plocka musik hur vi vill utan att fråga upphovsägaren om lov först. Det är svårt att hitta något bra och utbudet blir begränsat. Men det börjar poppa upp alternativ. Det går att ladda ner CC-licenscierad musik via externa appar och Karl Malbert har skapat två appar som gör att man kan skapa anpassad musik till sitt verk. Paint Music är en och nu även Musikmattan. Att musiken får användas fritt framgår av beskrivningen på App Store.IMG_1687

Det finns 18 olika genretyper att välja mellan

Musikmattan består av 18 st låtar i olika stämningar. Där finns eldig latino, baktung reggae, svartvit stumfilmsmusik och heroisk filmmusik. Det fina med appen är att man ställer in längden på låten och appen skapar en låt med intro och outro i precis den längd du vill. Man slipper abrupt avhuggna låtar, eller långsamma uttoningar mitt i refrängen.

Jag tycker att Karl Malbert har prickat in ett behov som jag stött på flera gånger! Appen fyller ett viktigt tomrum här. Musiken är bra, den är genretypisk och inspirerande. Appen är dock ganska stor. 683 MB för 18 låtar är ganska tufft för minnesansträngda skolpaddor.

Jag ger den en fyra i betyg.

Funktioner

  • Välj mellan 18 låtar i olika genrer. Förhandslyssning finns.
  • Anpassa låtarnas längd mellan 45 sekunder – 8 minuter.
  • När musiken är skapad kan den exporteras via mail, eller öppnas i externa appar, t ex Dropbox eller iMovie. Det går också att publicera på SoundCloud.

Tänk utanför appen

Att koppla den här appen till ett specifikt ämne är svårt eftersom den är ett verktyg för att skapa presentationer i alla olika sorters ämnen. Men eftersom musiken är så tydligt genretypisk borde den kunna användas i musikundervisningen när man analyserar olika musikstilar. På vilket sätt kan musik visa känslor? Vad är det som gör att ett musikstycke låter glatt, sorgligt eller spännande? I bildämnet kan man också använda musiken för att tolka musiken i bilder. Hur målar man reggae?

Undervisningens syfte

Bi  Ke  Fy Bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska ut­ tryck med naturvetenskapligt innehåll.

Sv  SvA  Ml Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Mu  Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att uppleva och reflektera över musik. Elevernas erfarenheter av musik ska utmanas och fördjupas i mötet med andras musikaliska erfarenheter. Därigenom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar sina kunskaper om och förståelse för olika musikkulturer, såväl den egna som andras.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och

Mu Analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter