Användningsområden

Voice of Daisy (VOD) är en talboksspelare som spelar upp talböcker i Daisyformat. Till skillnad från en ljudbok som du kan köpa i bokhandeln kan talböcker göra det lättare att navigera i boken och på så sätt följa med i texten medan du lyssnar. Daisytekniken ger flera fördelar:

 • Navigera i boken genom att se på skärmen vilken sida du är på.
 • Text och bokillustrationer kan i vissa fall visas i på skärmen.
 • Ändra hastighet på talet.
 • Lägg bokmärken för att lätt kunna hitta favoritavsnitt.

Talbok ska inte förväxlas med talsyntes. En talbok läses upp av en professionell uppläsare, medan en talsyntes är artificiellt tal som tolkar text.VOD är den mest stabila talboksspelaren på marknaden just nu, i stark konkurrens med Read2Go. Den får en stark fyra i betyg av mig. Jag hade gärna sett ett mer tilltalande gränssnitt. Det hade varit bra att kunna ändra på bakgrundsfärg och typsnitt. Det är lite omständligt att ändra storlek på texten. Ett plus är möjligheterna att ändra på ljudet, förutom hastighet kan man ändra både pitch (ljus eller mörk röst) och intervall (förlänga pausen mellan meningarna). Bäst av allt är dock att den verkar kunna spela böcker som andra talboksspelarappar inte har klarat av.

Via Legimus kan man söka upp och ladda ner talböcker från ett bibliotek med nästan 100.000 titlar. För att få göra detta måste man ansöka om konto. Detta kan man göra på skolbiblioteket eller stadsbiblioteket om de har talbokstillstånd. Talböcker är avsedda för personer med någon funktion av läsnedsättning. Läs mer på Myndigheten för Tillgängliga Mediers (MTM) hemsida.

När man ska föra över en talbok från datorn till iPaden gör man det via datorprogrammet iTunes. I iTunes kan man hitta iPaden om denna är kopplad via USB och på det sättet föra över boken. Detta sker i åtta enkla steg:

 1. Komprimera boken (”Zippa” den).
 2. Öppna iTunes på datorn.
 3. Koppla in iPaden i datorn med USB-sladden.
 4. Klicka på ”iPad” i iTunes.
 5. Klicka på ”Program”.
 6. Skrolla ner till ”Fildelning”.
 7. Välj Talboksappen (VOD eller Read2Go).
 8. För över boken till appen.

Filminstruktion för hur detta går till finns här:

Funktioner

 • Se dina uppladdade böcker i en lista eller i en bokhylla.
 • Navigera i boken via Innehållsförteckning, Sidor, Bokmärken eller Nivånavigering.
 • Ändra storlek på text.
 • Ändra hastighet, röstläge (pitch) och intervall på rösten.
 • Lägga bokmärken.

Här är en film som visar hur VOD fungerar:

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Undervisningens syfte

Sv SvA  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Sv SvA I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.Verktyg
DAISY
Förmågor
Analysera Läsa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter