Användningsområden

Gillade du Paint Music? Då kommer du att gilla uppföljaren Paint Vintage Music. Appen innehåller 18 olika populärmusikaliska teman såsom 30-tals storbandsjazz, 50-tals rock’n’roll och 70-tals reggae. Om du ha hunnit prova appen Malberts melodier från samma utvecklare så kommer du säkert att känna igen dig, melodierna där är som demos av dessa loopar. Här kan du dock sätta ihop musiken själv efter eget huvud. Inspirerande!

Med appen kan du enkelt skapa egen musik genom att med ett finger ”måla fram” exempelvis gitarr-, bas- och trumspår. För musiklärare ser jag stora fördelar i enkelheten. Den är ett fint komplement till Garageband som är lite mer komplex och avancerad, speciellt för yngre elever och de elever som som av olika anledningar inte klarar att ha tillgång till för många funktioner.Att ha tillgång till enkel tidstypisk musik som du dessutom kan lattja med är toppen. Både för att analysera och samtala om musikgenrer från storbandsjazz till 90-tals grunge. De flesta musikteman är uppbyggda med någorlunda tidstypiska instrument. Det finns dock några spännande varianter där jag blir lite nyfiken på valet av instrument, kika gärna in på temat: 90-tal trip hop. Här hittar vi en udda blandning av instrument med syntar, gitarrer och till och med ljudeffekter av en revolver och vinylskiva. Möjligen kan jag tycka att valet av en revolver sticker ut. Jag undrar om detta är ett vanligt instrument i 90-tals trip hop? Hur som helst så kan detta öppna upp för en konstruktiv diskussion kring vad ett musikinstrument egentligen är och hur definierar vi instrument – speciellt i vår digitala tidsålder där allt som låter kan bli musik.

triphop

Bild: Exempel på temat 90s Trip Hop 

Appen kan även användas som diskussionsunderlag och kunskap om instrument genom tiderna. Jag ser vidare ett användningsområde att skapa musikbakgrunder där eleverna själva kan sjunga, rappa eller improvisera till. Eller varför inte använda musiken som stämningshöjare vid framförande av egna texter och dikter.

Att man sen även kan exportera musiken till exempelvis ett filmprojekt och använda den för att förhöja stämningen gör inte saken sämre. Den färdiga musiken kan nämligen lätt delas till andra appar såsom iMovie, Pinnacle Studio och Dropbox, eller via AirDrop. Detta är givetvis användbart i alla ämnen. Jag hoppas att fler än musiklärare hittar till denna användbara app och ser möjligheter i sin undervisning.

delaPV

Bild: Exportera och dela musik du skapat till andra appar eller via AirDrop

Det är dessutom väldigt trevligt att all musik du gör i appen får användas helt fritt. Jag kan dock tycka att det är viktigt att beröra upphovsrättsfrågor med eleverna då det är viktigt att de får en förståelse för vad fri respektive upphovsrättsskyddad musik innebär.

Jag gillar enkelheten att man snabbt kommer igång med musikskapande i de olika musikstilarna, och ger den därför en fyra i betyg. Jag skulle gärna se att appen utvecklas framöver med fler stilar där kan på samma enkla sätt kan ”måla musik” och bygga ihop sina egna låtar.

Funktioner

  • 18 teman i vintagestil.
  • Skapa musik genom att ”Måla fram” hur länge instrumenten ska låta.
  • Exportera och dela till andra appar som exempelvis iMovie och Google Drive.

Film: Demo av appen Paint Vintage

Undervisningens syfte

Mu Undervisningen ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna på musik.

Mu Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig musik som uttrycksform och kommunikationsmedel.

Mu Undervisningen ska ge eleverna kunskap att använda digitala verktyg i olika musikaliska former och sammanhang.

Sv SvA Ml Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Mu  Analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Mu  Spela i olika musikaliska former och genrer.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook